Devlet Ana, 1967 yılında yayınlanan ve Osmanlı Dönemini anlatan tarihi bir romandır. Ertuğrul Bey’den Osman Bey’e kadar Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde yaşanan olayları konu alıyor. Roman, 1968 yılında Türk Dil Kurumu tarafından ödüle layık görüldü. Yazarının en önemli eseri olarak bilinen Devlet Ana, yıllardır tarihe ışık tutmaya devam ediyor. Peki Devletin asıl yazarı kimdir, konusu nedir?
Gelin birlikte inceleyelim…
Devletin Ana Öznesi Nedir?
Devlet Ana, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarını konu alan bir romandır. Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi, özellikle Batı ve Türk kültürü arasındaki farklılıklara odaklanılarak anlatılır. Kitapta Ertuğrul Gazi, Osman Bey ve Orhan Bey yer alıyor.
Gladius, Bizans İmparatorluğu’nun başına geçmek istiyor. Bunun için Ertuğrul Gazi’yi öldürme planları yapar ve Osmanlı Beyliği bölgesindeki Bizanslıları kışkırtır. Ayrıca Ertuğrul Bey’in bakıcısı olan Demircan, ilişki yaşadığı Liya’yı elde etmek ister.
Bir süre sonra Demircan öldürülür. Gladius planını uygulamaya başlar. Ardından Ertuğrul Bey vefat etti ve Osman Bey, Osmanlı Beyliği’nin başına geçti. Dündar Alp ise sorumlunun kendisi olması gerektiğini düşünür ve yardımcı olmaya başlar.
Demircan’ın kardeşi Kerimcan da intikam ateşiyle yanmaktadır. Bu sırada Dündar Alp ikna edilmeye çalışılır. Hele Şeyh Edebali, Dündar Alp ile görüşüyor.
Osman Bey de Şeyh Edebali’nin kızı Bala Hatun ile evlenir. Hatun, Osmanlı İmparatorluğu’nun geleneklerine alışma sürecinden geçer.
Yaşanan olaylar ışığında Osmanlı Devleti’nin hem gelenek, görenek ve sosyal hayatı hem de tarihsel gelişimi aktarılmıştır.
Devletin Ana Karakterleri Kimlerdir?
Devlet Ana romanında Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında geçirdiği büyüme konu edilir. Roman, ağırlıklı olarak insan tiplerini, yaşam biçimlerini ve geleneklerini içerir.
Romanda adı geçen kişiler, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna öncülük eden tarihi şahsiyetlerdir. Bunlar;
Ertuğrul Gazi
Osman bey
Orhan Bey
Şeyh Edebali
Bala Hatun
Devletin Baş Yazarı Kimdir?
Türk edebiyatının önemli yazarlarından Devlet Ana kemal tahir Onun kaleminden çıktı. 1967 yılında yayınlanan Devlet Ana, Tahir’in en nadide eserlerinin ortasında gösteriliyor. Romanda Osmanlı Devleti’nin sadece büyümesi değil, nasıl ve ne amaçla kurulduğu, sosyal hayatı ve kültürü hakkında da pek çok bilgi bulunmaktadır.
Tahir, bu romanıyla 1968 Türk Dil Kurumu roman ödülünü kazandı. Devlet Ana romanıyla ilgili yaptığı konuşmada “Bir Zamanlar Batıda roman nereden çıktı? Masallardan, halk hikayelerinden mi? Tamam! Benim de masallarım var, halk masallarım var. Böylece romanımızın dayanacağı temele sahibim.” sözlerini kullandı.
Gerçekçi bir bakış açısıyla yazılan bu roman, Ertuğrul Gazi’nin yaşlılığına ve Osman Gazi’nin müdürlük yıllarına odaklanır. Tahir, günümüz toplumunda meydana gelen sorunları çözümlemek ve geleceğe hazırlanmak için de geçmişe çok değer verilmesi gerektiğini düşünüyor.
murgulhaber.xyz