Avustralya, Hint-Pasifik’in tek bir gücün etkisi altına girmesini istemiyor
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, ABD ile Çin arasındaki rekabetin kızıştığı Hint-Pasifik’in geleceğini tek bir büyük gücün şekillendirmesine karşı olduklarını söyledi.
The Straits Times’ın haberine göre Avustralya’nın başkenti Canberra’da Ulusal Basın Kulübü’ne konuşan Avustralya Dışişleri Bakanı Wong, ABD ile Çin arasındaki stratejik rekabetin “sorumlu” yürütülmesi gerektiğini ve bu rekabetin durdurulması gerektiğini söyledi. Hint-Pasifik’te “patron”. Bununla bir ilgisi olmaması gerektiğini söyledi.
Wong, “(Hint-Pasifik) Bölgesine yaptığım ziyaretler, ülkelerin kendi çıkarları için kuralların büyük bir güç tarafından dikte edildiği kapalı ve hiyerarşik bir bölgede yaşamak istemediklerini bana açıkça gösterdi.” dedi. terimini kullandı.
Avustralya’nın “dünyada daha etkili” olmasını sağlayacak dış ve savunma politikalarını güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Wong, ülkesinin nükleer silah sahibi olmasını öngören AUKUS Anlaşması da dahil olmak üzere kendi askeri kapasitesine sahip olma hakkını savundu. 2030’un prestijiyle çalışan denizaltılar.
Öte yandan Wong, Çin ile “çıkarları dengede tutmaya çalıştıklarını” ancak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 15 yıl önceki haline dönemeyeceğini söyledi.
Avustralya, güvenlik alanında iş birliği yaptığı ABD ile en büyük dış ticaret ortaklarından biri olan Çin’in ortasında bir istikrar politikası izlemeye çalışıyor.
Avustralya’da 9 yıl muhafazakar hükümet döneminde Çin ile ilişkiler gerildi, İşçi Partisi’nin Mayıs 2022’deki seçimleri kazanmasının ardından ilişkiler kısmen düzeldi ve iki ülke bakanları arasında üst düzey temaslar kuruldu.
Çin geçtiğimiz günlerde Avustralya kömürüne yönelik yaptırımları kaldırdı ve 3 yıldır arpaya uyguladığı yüksek gümrük vergilerini önümüzdeki aylarda kaldıracağını duyurdu.
Avustralya-Çin ilişkileri Covid-19 nedeniyle sekteye uğradı
Avustralya ile Çin arasındaki ilişkiler, Canberra yönetiminin 2020 yılında Çin’de ilk vakaların görüldüğü Covid-19 salgınının kökenlerine yönelik bağımsız bir soruşturma yürütmek üzere Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurmasının ardından bozulmaya başladı.
Çin, teklife tepki olarak Avustralya’dan et ithalatını durdurdu ve arpa ithalatına yüzde 80 gümrük vergisi getireceğini açıkladı.
Pekin’in ithal eserlere getirdiği kısıtlamalar, siyasi alandaki gerilimi ticaret boyutuna da taşıdı. Bu adımlar, Pekin yönetiminin soruşturma girişimi nedeniyle Avustralya’yı cezalandırma çabası olarak görüldü.
Avustralya, iç siyasette yabancı etkisinin önüne geçmek için çıkardığı yasa ile bazı Çin yatırımlarına karşı önlem aldı ve Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei’nin 5G ağ altyapısı kurmasını yasakladı. Buna cevaben, Pekin yönetimi Avustralya ile tüm rutin temasları askıya aldı ve Avustralya’dan sığır eti, şarap, ıstakoz, arpa ve kereste ithalatına yeni kısıtlamalar getirdi.